Újraindítottuk az iWiW a világ körül című sorozatunkat! A közösségi portál segítségével vállalkozó szellemű embereket keresünk meg, akik bemutatják a nagyérdemű közönségnek a várost, ahol élnek. Minden héten egy újabb várossal - és egy újabb ember mindennapjaival – ismerkedhettek meg. Minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.

Ha kíváncsi vagy külföldön és itthon élő magyarok mindennapjaira, ha tudni szeretnéd, mivel küzd egy Ausztráliába szakadt hazánkfia, most megtudhatod!


Ma Sydney-ről mesél Pálinkás Zoltán


Adatlapja:

http://www.iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=8515916

 

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?

2009 November óta élek Sydneyben . Akkor 29 évesen még nem jártam külföldön, úgy gondoltam, hogy itt az ideje világot látni. Több hónapos ügyintézésnek és nem kevés pénzbefektetésnek köszönhetően (amiben segítettek szüleim, bátyám) megkaptam a tanulóvízumot 6 hónapra Ausztráliába. Majd kemény munka és spórolás következett, és megint ügyintézés, szülői, testvéri segítség után nehezen, de megkaptam 2014-ig a tanulóvízumot. Ez azt jelenti hogy iskolába kell járnom heti 20 órát, ha nem járok be eltörlik a vízumom. A munka max. heti 20 óra, ennyit dolgozhatok hivatalosan, ha ezt megszegem és észreveszik el kell hagynom az országot. Illetve nem kell, mert elvisznek... Multimédiát tanulok, és jelenleg mosogatok, korábban szórólapoztam. Ezekből a munkákból szedtem össze a pénzt a vízumomra és az iskolára.

 

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?

Az első mondatom, hogy ez egy igénytelen és koszos hely, aminek a közepén egy nagy rakás pénz áll, amit megfelelő képzettséggel és nyelvtudással meg lehet szerezni.

Tehát szerintem Sydney jobb, mint Magyarország, mert sokkal jobban lehet keresni és megélni, van tengerpart, ami álomszép, lehet angolul tanulni, meg el lehet menni az operaházhoz, meg lehet mezítláb mászkálni az utcán koszos és szakadt ruhában, mert az égvilágon senki nem fog vele foglalkozni...

Ja, és amióta itt vagyok nem hallottam azt a szót, hogy „gazdasági világválság”, ellenben mikor eljöttem Magyarországról 2009-ben szinte csak ezt lehetett hallani és érezni mindenhol.

Amiben szerintem Sydney rosszabb, mint Magyarország hogy igénytelen és koszos. Nincs olyan nagy választék az üzletekben. Nem lehet lógni jegy nélkül a buszon. :) Sokkal korlátozottabbnak és fegyelmezettebbnek érzem, mint Magyarországot. Ami a legfontosabb: sokkal-sokkal nehezebb munkát találni. Amíg nincs munka, addig nagyon nehéz élni, fizetni az albérletet, ételt, buszjegyet. A tanulóvízummal nagyon- nagyon korlátozva vannak a munkahely lehetőségek és keresetek. Ha van munka, akkor meg egyszerűen nincs szabadidő vagy nagyon kevés. Bemenni a suliba, rohanni a munkahelyre, utána rohanni a másik munkahelyre, tanulni és már el is ment az egész nap.

 

Mi hiányzik Magyarországról?

A hobbim (önfejlesztés), és a ’’prananadi”

 

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?

Ez az igénytelen és koszos Sydney! Megszerettem kicsit.

A tengerpart. A jobb kereset és megélhetés. Az angol nyelv. Az álmaim. A végzettség, amit kaphatok itt a suliban.

 

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?

Szerintem sokkal jobb az életszínvonal. Ha valaki ide születik, annak biztos, hogy sokkal jobb. Így tanulóvízummal már nem mondanám ezt, mert így nehéz. És aki nem itt született, másik országból jött, annak mar nem olyan „leányálom” de talán még így is kicsit jobb. Dolgozni kell sokat, az biztos.

Az emberek? Az a helyzet, hogy itt Sydneyben én nagyon ritkán találkozom ausztrál emberrel. Én úgy latom az emberek 90% -a nem ausztrál, hanem érkezett valahonnan a világból. Többnyire Ázsiából, Indiából, Brazíliából és kevésbé Európából. Aki ausztrállal találkoztam az kiegyensúlyozott és vidám volt. Pozitív tapasztalataim vannak velük kapcsolatban. Talán az ausztrálokról azt tudnám még elmondani, hogy ’’lusta’’ merthogy megteheti. Összességében a többi emberrel együtt is el tudom mondani, hogy vidámabbak, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak az emberek. Persze egy-két kivételtől eltekintve.

 

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?

Az utóbbi időben 1 Ausztrál Dollár kb. 200 Ft körül van.

Parkolást nem tudom, nem járok autóval. Buszjegy 3$ egy jegy (600 Ft). Hetijegy, amivel lehet utazni mindenen: vonat, busz, hajó: 41$ -és- 56$ (8.200-11.200 Ft)  között van. Attól függ, milyen messze laksz a belvárostól.

Mozijegy 18$-es-23$ között (3.600-4.600) . Kávé 2,5$-es-3,5$ (500-700 Ft) között. Sört nem iszom, de azt hiszem 5$-10$  (1.000-2.000 Ft) között.

 

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?

Legolcsóbb kb 250$-es-300$ (50.000-60.000 Ft) között  van A HETI ! Itt heti fizetés van általában. Tehát a havi költség az 1000$-és-1200$ (200.000-240.000 Ft) között van. De lehet akár 500$-600$ (100.000-120.000 Ft) is egy kétszobás lakás HETI díja a belvarosban, vagy akár több is...

 

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?

Ha a keresetemből levonom a kiadásokat, az kb majdnem annyi forintban, mint amit Budapesten tudtam félrerakni felszolgálóként: kb 60-80 ezer Ft. De ehhez egész héten kell dolgozni, nincs szabadnap, szabadnapokra ott az iskola.

De nem tudok folyamatosan spórolni. Jelenleg rosszabb a helyzetem, mert változtak a körülmények, tehát most sokkal kevesbb marad, és nem tudom mi lesz a következő hetekben.

 

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?

A munkám, mosogatás, szórólapozás NEM! Amit tanulok, Multimédia az IGEN !

 

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?

Annyit tudok mondani, hogy nem rosszabb vagy jobb, egyszerűen más... Nekem teljesen más érzés itt élni, mint Budapesten.

 

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?

Hogy nem lessz munkám, pénzem. Az iskola, és vízumproblémáktól tartok.

És hogy nem tudok kellőképpen megtanulni angolul.

Amiben reménykedem, ha befejezem a sulimat jobban tudok majd keresni, az IT -val akár itt Ausztráliában, akár Magyarországon, akár bárhol a világon. És az, hogy elérem az álmaimat és meg tudom csinálni, amiért idejöttem.

 

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?

Nincs ilyen itt, nincs egy általános beszédtéma. De talán ’’ queensland floods  ’’

Queensland Árvíz. Volt egy nagy árvíz nem messze Sydney –től.

 

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?

Ami  most nalam van az : MX, ez pont olyan újság, amit Budapesten a metróban osztogatnak.

A címlapon : Aussies digging deeper. Meg valami ausztrál divatbemutató kepei.

És sok kép egy ausztrál díjátadás hírességeknek eseményről.

 

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?

Krikett, rögbi és szörf! Egész Ausztrália krikett, rögbi és szörf megszállott. És inni egy Pub-ban.

 

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?

Eddig nem nagyon jártam szórakozni, (spóroltam), de egy dolog biztos és az nagyon! Elmenni egy Pub-ba és totál leinni magad. Én úgy látom, minden fiatal ezt csinalja. Ha valaki akar, biztos talál valami mást is, de biztos vagyok benne hogy sokkal kevesebb a lehetőség mint Budapesten.

 

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?

Nem tudom, talán igen, talán nem.